2015. február 12., csütörtök

Repülj, repülj, hős magyar pilóta!

Nagyon sok videó-töredék gyűlt már össze és találtam egy régi magyar repülős nótát, nem tudtam megállni, hogy kivételesen a zenéhez vágjak egy klipet. Ez lett az ötödik WWG videó.
Nagy rajongója vagyok a háború előtti magyar filmeknek, elbűvöl például a korabeli vígjátékok, sajátságos naiv bája. Ennek a repülős indulónak (Pilóta/Repülő induló (Wismüller Károly) M.kir. Honvéd Légierők Zenekara, Vezényel: Doroszlay Károly. Durium-Pátria, 1943) is ezért fogott meg a hangulata. Van ebben minden a "magyar kislány"-tól az "Úristen"-ig... :)

A klip Tamás Tucan (építésének részletes leírása itt) gépének hasára szerelt kamera felvételével indul. Ez a felvétel is Pipishegyen készült. Jól jöttek ehhez a kliphez a DMBK évadzáró összejövetelén készült time-lapse felvételek (Tamás ötlete volt, hogy rögzítsük az egyik kamerát a modellező repülőtér szélzsák rúdjához). Az első ilyen bevágásban - kivételesen - mindhárman megjelenünk, ahogy a terülj-terülj asztalkámról tömjük a fejünket... :) 0:53 -nál a "csúnya-de-finom" Piper Cub J3 repülőm szerepel. Érdekesség, hogy itt meghagytam az eredeti aerodinamikai zajokat, amit a hátrafelé néző kamerája rögzített. Szerintem nagyon illik a korabeli miliőbe.
1:04-nél a következő time-lapse bevágásban láthatjuk a klub-vezetőnket, Dodó bácsit is egy fenomenális kalapban, ami megint csak nagyon passzol a hangulathoz... ;)
1:16-tól Tibi - azóta már sok zuhanást és ragasztást megélt - Styroman Extra repülőgépe látható, ahogy épp felszálláshoz gurul ki. Az eredeti felvételek a harmadik videónkban láthatók.

A zene miatt kézenfekvő volt, hogy a képeket az összeállítás után videó-szűrőkkel "öregítsem".

Végül jöjjön a szöveg:
"Repülj, repülj, hős magyar pilóta,
Rólad szól a legszebb nóta: magyar nóta,
Ahol leszállsz, magyar kislány várt rád,
Te véded meg Magyarország szent határát!
Felrepül az acélmadár a csillagos égig,
A repülőt kis angyalok mosolyogva nézik!/Ha repülök, kis angyalom, mosolyog az ég is!
Az Úristen büszke lehet rája,
Hogy a magyar repülőnek nincsen párja!"