2015. február 12., csütörtök

Pipishegy (avagy: a sarokban meg kilencven fok lesz...)

A WWG első kirándulása /2014.10.10./ a Gyöngyös-Pipishegy (LHGY) repülőtérre vezetett. Én már egyszer repültem itt a kis játék vitorlázómmal, amikor a feleségemmel a Mátrában kirándultunk, ezért javasoltam a többieknek, hogy próbáljuk ki az Arcus-okkal és készítsünk - lehetőség szerint - szép légi felvételeket erről a gyönyörű környezetben lévő repülőtérről.

Az évszakhoz képest meleg, napos, de kissé szeles hétköznap délután ugrottunk le gyöngyösre. Megérkezésünkkor egy helyi modellező már ott volt és óvatosan, messziről méregette a kipakolásunkat. A gyors kirámolás után természetesen odamentünk bemutatkozni és elmondani, hogy mi járatban vagyunk, honnan jöttünk stb. Nem sokára több "bennszülött" is érkezett. A fogadtatásunk barátságos volt. Elmondták a szabályokat. Ezen a reptéren a modell és az igazi repülőgépek is ugyanazt a pályát és légteret használják, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy közeledik-e valamilyen repülő eszköz (ez lehet akár siklóernyős is).
Mivel mi hárman kötelékben repültünk, ezért gyakorlatilag lefoglaltuk a teljes modellező légteret, úgyhogy jobb híján a helyi erők minket néztek és a szokásos modellezős sztorizgatások mellett, fárasztó szóviccekkel is szórakoztattak, utalva pl. a várható jó időre (megjegyeztük, hogy a hétvégén akár 18 fok is lehet): "a sarokban meg kilencven fok lesz...!". Olyan töményen jöttek az ilyen  és hasonló szólások, hogy hazafelé a kocsiban a "vihornyászó repülők"-ön kívül nem is tudtuk felidézni őket... :)

A felvételek a már megszokott rendben zajlottak, az én gépemen volt a hátrafelé néző kamera, Tibi és Tamás gépein pedig a szárnyakon előre nézve helyeztük el a felvevőket. Tibi kipróbált egy új kameranézetet is, nevezetesen, hogy a kamerát a szárny végére helyezte úgy, hogy a törzs felé nézzen az optika. Bár nem fűztünk hozzá nagy reményeket, de várakozáson felül jó és érdekes felvételek születtek így! Használtam a törzs irányából a szárnyvég felé nézetet is, ez már máskor is bevált. Készítettünk külső felvételeket is HD-képes fényképezőgépek kamera-módját felhasználva.
Naplementéhez közeledve Tibi a magassági felvételeket készítette el (ezzel nyit és zár a videoklip), de Icarus módjára "belerepült" a napba és teljesen elveszítette a vizuális kontrollt a repülőgépe felett. Az volt a szerencse, hogy jó magasan volt, ezért jó-néhány izzasztó másodperc után (ami egy örökkévalóságnak tűnt lentről, főleg, hogy az én kamerám volt a rajta... :) ) sikerült kimanővereznie a repülőjét a szorult helyzetből. A felvételek során csak egy szerencsés baleset történt, nevezetesen, Tibi és az én gépem ért össze egy pillanatra. Egyik repülő sem zuhant le, de a légcsavarom "kiharapott" egy kis részt a Tibi gépnek egyik csűrőlapjából, de ez könnyen orvosolható volt egy kis ragasztószalaggal.

Aláfestő zenének a Pathfinder együttes "Forever Young (Alphaville power metal cover)" c. felvételét használtam.