2015. május 26., kedd

RC repülőnap: ATKÁR


Klubvezetőnk, Dodó bácsi meghívást kapott az Atkári RC repülőnapra, ahol a "nagypályás" modellezők jöttek össze egy hosszú hétvégére repíteni. Mivel elintézte, hogy minden kedves Dunakeszin modellezőt is szeretettel várjanak, ezért - mivel ha modellezők nem is nagyon, de kedvesek vagyunk -, vasárnap reggel úgy döntöttünk, hogy elmegyünk mi is Atkárra, becsomagolva a három vitorlázót, gondolván, hogy majd átugrunk Pipisre repíteni, ha olyan az idő. Tibi - felcsapva amatőr meteorológusnak -, megesküdött, hogy szép idő lesz a Mátra aljában és ez be is jött!

Kb. 11 órára értünk Atkárra, ahol majdnem teljes szélcsend és egy igazi "ékszerdoboz" repülőtér (MAC) fogadott minket, kis mesterséges tóval (és a hozzá illő fahidacskával), szép terasszal és barátságos reptéri kutyusokkal, valamint - nem utolsó sorban - szinte pingpongasztal simaságú, szépen nyírt pályával. Itt még nem jártunk soha, de egyből megragadott a hely varázsa! DMBK-s barátaink már ott voltak, csatlakoztunk hozzájuk, hogy együtt csodáljuk a szebbnél-szebb és nagyobbnál-nagyobb modelleket és a bemutató repüléseket. Láttunk hatalmas, szó szerint séta tempóban is repülni képes kétfedelűt (UDET), óriás vitorlázókat, sugármeghajtású vadászgépeket, gázturbina(!) meghajtású műrepülőt és sok egyéb érdekes "scale" modellt.
A rendezők és a gépek tulajdonosai kedvesen fogadtak minket, szívesen válaszolgattak a kérdéseinkre, az egész légkör nagyon baráti volt.

Önhibánkon kívül :) kiderült, hogy hoztuk a vitorlázóinkat is, ennek örömére Cs. Gyuszi barátunk intézett nekünk légteret egy kis közös repítésre. Én amúgy sem szeretek közönség előtt repkedni, de főleg így, hogy (nem túlzás) milliós értékű gépcsodák tulajdonosai figyelnek, enyhén szólva is stresszes voltam..., de ahogy kisétáltunk a felszálláshoz, elindítottam a gépem, ez meg is szűnt és nagyon élveztem a repítést! Egyszer-kétszer sikerült összeállnunk hármas kötelékbe, sőt Tamással még látványosan össze is akadtak a gépeink (szerencsére nem mentek a motorok és elég magasan voltunk), de megúsztuk. Mi mindent megteszünk a közönség szórakoztatásáért! Ez a WWG filozófiája! :)

A10 a tulajdonosával
Az A10 scale pilótafülkéje















Scale pilóta






Motor jár, nagy baj már nem lehet

Sabre

Csak a méret miatt

Dodó bá' és a segítői

3D

Kigurulás a startra

3D

Vitorlák. Itt is a méret a lényeg!
Modell Vöcsök és az eredeti (az eredetiben szebb a pilóta)!















Mivel a nap folyamán sokszor majdnem teljes szélcsend volt, ezért Tamással elővettük a P-51D és Spitfire IX -es micro RC gépeinket (ezek gyakran nálunk vannak, mint piásnál a laposüveg), hogy a reptér sarkában kicsit játszunk velük. A gépeink nem várt tetszést arattak. 2 perc alatt odacsődült a modellezők színe-java és kérdezgették, hogy mit tudnak a gépek, mennyiért vettük, hogyan repülnek stb. Kénytelenek voltunk ezekkel a kis gépekkel is egy rögtönzött bemutatót tartani, ami a reakciókból ítélve (én is veszek ilyet!) elég jól sikerült... :)

Összességében egy remek nap volt, remek időben, egy remek repülőtéren, remek emberekkel, szép / nagy modellekkel!

Összefoglaló videók/képek: