2016. július 15., péntek

Duxford Flying Legends Arishow 2016.07.09-10.



Régi vágyunk volt, hogy eljussunk Duxfordba az egyik legjobb II. világháborús repülő-showra.
Tavaly sajnos az "Tiib" barátunk sérülése miatt meghiúsult az út, de nem adtuk fel és idén januárban újra nekikezdünk a szervezésnek (szállás, repülőjegy, autóbérlés stb...).

Ferihegy II/b-ről indulva a WizzAir menetrendszerű járatával Luton-ban landoltunk, ahol felvettük a bérautót (kicsit jobb kategóriát kaptunk, mint amire számítottunk és ennek örültünk :)) és irány a ~60Km -re lévő Duxford a Flying Legends Show helyszíne!


Időben értünk a parkolóba, a beléptetéssel sem volt gond, minden nagyon profin működött.
A "szerény" 35 fontos belépőt leszurkolva beléphettünk a repülőtérre. Az időjárás nem volt túl kegyes, 21-22 C hőmérséklet mellett erős szélben délelőtt néha 2-3 perce eleredt az eső is. A tényleges bemutató 14 órakor kezdődött, ezért 12-ig be lehetett menni a repülők közelébe (csak kordonig, hiszen repülésre előkészített gépekről beszélünk) kiegészítő belépőjeggyel. Öt fonttal szegényebben, de boldogan vetettük be magunkat a történelmi repülőgépek közé.
Jó ötlet volt a repülőgépek előtt/mellet pózoló, történelmi ruhákba bujtatott modellek szerepeltetése.
A show kezdetéig volt idő a legnagyobb hangárban kialakított múzeum gazdag gyűjteményét végignézni. Itt az egyik kedvencem a Boeing PT-17 biplane is megtekinthető volt. Születésnapomra megkaptam ennek a repülőnek az RC ultramicro modelljét, ami nagyon csinos és szépen is repül!
13h után elkezdték bemelegíteni a motorokat és kezdődhetett a várva-várt show. Természetesen az összes kiállított gép repült, beleértve a B-17 repülő erődöt is! Nagyon érdekes programot mutattak be, sőt, megjelent az égen egy F22-A Raptor is, kötelékben az egyik Musztánggal.
Szintén ott volt a méltán népszerű II Wh-s RedBull kötelék, amiről készült egy nagyon jó belső kamerás felvétel.Sajnos az időjárás nem igazán kedvezett a fotósoknak, de élőben minden elég jól látható volt.
Vasárnap reggelre ugyanolyan idő fogadott minket, mint szombaton és mivel a program telesen megegyezett a szombatival, ezért úgy döntöttünk, hogy Londonba megyünk várost nézni, valamint megtekinteni a Churchill "bunker" múzeumot és a HMS Belfast hajó-múzeumot.