2015. január 31., szombat

Vevő antenna kábel

(Írta Szabó Tamás)

Egyik társunk szerencsétlen RC balesetét az okozta, hogy a gépben használt vevő- amint az a crash utáni ellenőrzés során kiderült - utólag forrasztva volt, javítás gyanánt egyszerűen rágányolták az antenna kábelt a vevő oldali érintkezőre.
Nemrégiben nekem is sikerült véletlenül kiszakajtanom az egyik Walkera RC1002 vevőmből az antenna kábelt, de azt nagyítóval ellenőrizve igencsak meglepődtem:
A kábel nem egy egyszerű egyeres sodrott vezeték, hanem egy koaxiálisan árnyékolt kábel volt , mindez 1 mm-es átmérővel ! Ezen elrendezés esetén a jel vezeték a kábel belsejében fut, ezt burkolja egy átlátszó műanyag szigetelés, majd ezt veszi körbe egy fém hálóként működő árnyékoló vezeték réteg, melyet végül a külső szigeteléssel borítanak.
Természetesen így szóba sem jöhet a "forrasztópákával pöttyintek egyet és kész" megoldás (jobb is, hisz egyetlen rossz forrasztás vagy túlhevítés eredményezhet olyan módosulást, mely 2,4GHz-nél komoly vevő oldali problémákat okozhat)

Az árnyékolt kábel ennél a vevő típusnál egy apró, aranyozott speciális csatlakozóba fut. A csatlakozóban egy apró rést alakítottak ki az antenna kábel belső erének, így a jel vezetéket egyszerűen csak bele kell helyezni. (Mivel itt 0,3-0,4 mm-es átmérőkről van szó, elkél az erős nagyító...)
A vezeték árnyékolását aztán a kábel szorítóval kell a csatlakozó házához rögzíteni, így a mechanikus és az elektronikus kontaktust is megvalósítottuk egyben.
A mellékelt rajzot azoknak készítettem, akik hasonló elrendezésű vevővel és problémával találkoznak.